ACTIVITATE EDUCATIVĂ ,,OBICEIURI ȘI TRADIȚII DE IARNĂ”
- Sc. Gim. George Enescu
- 18 dec. 2024
- 1 min de citit
Marți, 17 decembrie 2024, la biblioteca Școlii Gimnaziale ,,George Enescu” Năvodari, s-a desfășurat activitatea educativă ,,Obiceiuri și tradiții de iarnă”, la care au participat elevii clasei a IV-a B, coordonați de către doamna învățătoare, Luiza Grosu.
În prima parte a activității, doamna bibliotecară, Vasile Ancuța-Elena a prezentat copiilor un material PPT privind importanța sărbătorilor de iarnă și însemnătatea lor. În acest sens, le-a prezentat, pe înțelesul copiilor, Povestea Nașterii lui Iisus Hristos, un eveniment crucial pentru toți creștinii, Nașterea Mântuitorului fiind considerată una dintre minunile care stau la temelia religiei creștine.
Nu în ultimul rând, în cadrul activității, s-a discutat despre obiceiuri și tradiții de Crăciun la români. Printre acestea amintim: împodobirea bradului de Crăciun, colindatul, masa tradițională de Crăciun, precum și mersul la biserică.
De departe, cel mai savuros moment al activității a fost prezentarea celor trei tipuri de colinde de iarnă: colindatul celor mici - sorcovitul, plugușorul, steaua; colindatul cu mască - umblatul cu ursul, umblatul cu capra, călușarii, dar și colindatul propriu-zis, al cetelor de flăcăi sau fete.
În partea a doua a activității, sub îndrumarea doamnei învățătoare, Luiza Grosu, pentru a duce tradiția mai departe, copiii, îmbrăcați în costume populare, ne-au încântat auzul cu cele mai frumoase colinde de iarnă pentru copii (,,Bună dimineața la Moș Ajun”, ,,O ce veste minunată”, ,,Steaua sus răsare” ,,Domn, Domn să-nălțăm”, ,,Astăzi s-a născut Hristos”), reușind, astfel, să creeze o atmosferă magică, de sărbătoare, la bibliotecă!
Activitatea a avut ca scop cunoașterea, păstrarea și continuarea obiceiurilor și tradițiilor populare românești legate de sărbătorile iernii.
